Connect
To Top

Bottega Veneta’s New, Eco-Friendly Headquarters


The headquarters of the Italian luxury brand Bottega Veneta has relocated to a cozy new location. Just outside of Vicenza, a culturally rich city in northeastern Italy, Bottega Veneta has completely restored an 18th-century historic villa known as Villa Schroeder-Da Porto in order to provide what Marco Bizzarri, president and chief executive officer of the brand, would refer to as a “cocoon to make our [300] employees feel at home and pampered.” Housed within the 54,000-square-foot villa are an atelier, a museum, expansive bag archives, management and administrative offices, precious hides storage, a school, and even a restaurant. In addition to creating a comfortable working space for its employees, Bottega Veneta also raised its employees’ monthly salaries by $1,350 dollars to help cover the costs and overall issues that could arise from the move to the new location.

bottega-hq01View of the facility

bottega-exotic-skinThe exotic skins atelier

bottega-atelier

The atelier

All Images Courtesy of WWD

The brand’s new, oasis-like headquarters is also being recognized for its outstanding and environmentally-friendly design. According to a report from WWD, Bottega Veneta will be receiving the Leadership in Energy and Environment Design (LEED) Certification at the Platinum level and is the “first Italian company to reach that level in the fashion and luxury sector.” Some of the ways in which the brand’s headquarters achieved this level in the LEED certification were constructing the building out of reused materials, installing a water recycling system, and including 12,960 square feet of photovoltaic cells, an effort that no doubt cost the company a rather large sum to create. Still, Bizzarri believes that the new, park adjacent villa was well worth it. As he explained, “This is for the intangible value of the people that create the product, artisans that have been working with us for 30 years, who are capable of decoding our designer’s thoughts — it’s something that you can’t replicate, the reinterpretation of the creative thought, not merely craftsmanship in itself but in association with design, a connection between past and future. This is why we chose a villa and chose to pursue a sustainable environment.”

Leave a Reply

Or

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in NEWS